Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Blauwe gasfles Primagaz staat veilig opgeslagen in barbecue

Opslag en gebruik

Veilig omgaan met je gasfles

Dat doe je met deze basistips

De belangrijkste veiligheidsinstructies

Voor de opslag en het gebruik van je gasfles

Gebruik je gasflessen om te barbecueën, in de caravan wanneer je op vakantie gaat, of voor het verwarmen van je terras met een terrasverwarmer? Dan is het heel belangrijk dat je zowel de gasfles als het toestel correct gebruikt.

  • Gebruik je gastoestellen alleen op goed geventileerde plaatsen.
  • Gebruik geen gasapparaten zoals gaskachels in laaggelegen ruimtes zoals een kelder of een laaggelegen slaapkamer.
  • Zet de gasfles altijd rechtop. Leg ze niet neer, dit kan voor problemen zorgen.
  • Verplaats de gasfles en aangesloten apparatuur niet tijdens het gebruik.
  • Plaats de gasfles niet direct onder de kookzone, maar aan de zijkant. Raadpleeg bij twijfel de gebruiksaanwijzing van je apparaat.
  • Sluit na elk gebruik de gastoevoer op de gasfles. Draai dus niet alleen je apparaat uit.

Op zoek naar de juiste gasfles?

Vind eenvoudig de dichtstbijzijnde verdeler of bekijk ons assortiment flessen.

Veelgestelde vragen

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die je moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod.


Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.


Onze gasflessen beschikken niet over een indicator die je vertelt wanneer de fles bijna leeg is. Er bestaan echter 2 technieken om toch min of meer te weten hoeveel gas er nog in je gasfles zit:

  • Methode 1: je kan het tarragewicht terugvinden op de metalen schijf op het bovenstuk. Hierop staat in kilo het gewicht van de gasfles indien ze leeg zou zijn. Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.

  • Methode 2: je voelt met je handpalm aan de zijkant van een aangesloten fles die in gebruik is. De fles zal kouder aanvoelen op de plaats waar er nog vloeistof zit, en warmer op de plaats waar damp zit. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

Je kan ook een gaspeilindicator (Detecto) kopen. Dit is een klein apparaat dat je eenvoudig kan plaatsen op alle propaan- en butaangasflessen vanaf 5 kg. Wanneer je gasfles bijna leeg is, gaat er een duidelijk te horen alarmsignaal af.


Gasflessen zoals de EasyBlue PLUS zijn verkrijgbaar en kunnen omgeruild worden bij bijna alle Primagaz-verdelers. Andere minder courante Primagaz-gasflessen zijn bij een beperkter aantal verdelers te koop of ruilbaar. Raadpleeg de dealer locator voor de meest geschikte verdeler in je buurt.

Ga je langer op vakantie en gebruik je een gasfles, overweeg dan een ontspanner waarop twee gasflessen kunnen worden aangesloten. Je Primagaz-gasfles laten vullen buiten de Benelux is meestal niet mogelijk en twee flessen is dan ideaal. Veel van deze ontspanners of gasdrukregelaars met een splitter hebben een handmatige of zelfs automatische omschakeling. Is de eerste gasfles leeg, dan wordt er omgeschakeld naar de tweede gasfles. Gebeurt dit automatisch, dan zal de gastoevoer doorlopen en kun je blijven koken of kan de verwarming zijn werk blijven doen.

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis?
Breng je lege gasfles binnen en ontvang statiegeld