Hulp en advies

FAQ Betalen
Veelgestelde vragen

Betalen

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

 • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
 • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).

 
 

Het bankrekeningnummer van Primagaz Nederland is:

NL79 INGB 0007 0248 90

BIC INGBNL2A

Deze gegevens staan ook op uw factuur vermeld.

Als u gekozen heeft voor betaling via maandelijkse voorschotfacturen, dan ontvang u uw factuur op maandelijkse basis. U kan er echter ook voor kiezen een factuur te ontvangen na elke vulling van uw propaangastank. Wanneer u uw facturen ontvangt, hangt dus volledig af van uw eigen wensen. Lees hier meer over de service waar u als bedrijf of particulier op kunt rekenen. 

Wist u trouwens dat Primagaz ook automatische incasso hanteert? Op die manier hoef u zich geen zorgen te maken over de betaling van uw facturen. Wilt u uw automatische incasso aanvragen? Neem dan contact op met de Customer Service afdeling via mail (info@primagaz.nl) of telefonisch (0800-0137).

 
 

Het maandelijkse voorschotbedrag wordt vooraf en samen met u bepaald op basis van uw gasverbruik van het afgelopen jaar. Indien u een nieuwe Primagaz-klant bent (als particulier of als bedrijf), wordt het bedrag bepaald op basis van uw geschatte jaarverbruik. Jaarlijks wordt uw maandelijks voorschotbedrag herberekend op basis van uw gerealiseerde verbruik.

 • Indien u zelf de maandelijkse voorschotfactuur betaalt, dan ontvangt u de factuur de eerste week van de maand.
 • Indien u de maandelijkse voorschotfactuur via automatisch incasso betaalt, dan ontvangt u een maandelijkse factuur en wordt het bedrag automatisch geïnd rond de 26ste van elke maand.
 • Indien u gebruik maakt van betaling via voorschotten dan betaalt u een voorschot gedurende 11 maanden en ontvangt u de 12de maand uw jaarlijkse eindafrekening. Uw maandelijkse voorschotten dekken uw propaangasleveringen alsook uw jaarlijkse huur- of onderhoudsfactuur.
 
 

Primagaz biedt een aantal handige betaalmogelijkheden, want we maken het u graag makkelijk. We zetten ze even op een rijtje:

 • Betaling op basis van de toegezonden factuur: Primagaz stuurt u een factuur na elke handeling (gaslevering, huurnota tank, installatienota etc.). U dient deze factuur binnen 14 dagen te betalen.
 • Automatische incasso: bij automatische incasso machtigt u ons om het factuurbedrag rechtstreeks van uw bank- of girorekening af te schrijven. Voordat de transacties worden uitgevoerd krijgt u van ons altijd een melding, zodat u eventueel bezwaar kan maken.
 • Gespreide betaling via automatische incasso: bij gespreide betaling machtigt u ons om gedurende 11 maanden een vast bedrag van uw bank- of girorekening af te schrijven. In de 12de maand ontvangt u dan de jaarlijkse eindafrekening. Hierin worden de facturen en uw betalingen overzichtelijk weergegeven, waarna het saldo wordt verrekend.

Wil u meer weten over onze betaalmogelijkheden? Neem dan contact op met onze Customer Service afdeling: bel 0800-0137, of mail: info@primagaz.nl

Tevens verwijzen wij u graag door naar de algemene voorwaarden van Primagaz Nederland B.V.

 
 

Op de maandelijkse factuur staat het maandelijkse voorschotbedrag dat van tevoren met u is afgesproken. Indien u zelf zorgt voor de betaling van uw maandelijks voorschot, dan ontvangt u de maandelijkse factuur de eerste week van elke maand. Bovenaan de factuur vindt u de betalingstermijn en de betalingsreferentie.

Indien u de maandelijkse voorschotten betaalt via automatisch incasso, dan wordt deze automatisch geïncasseerd rond de 26ste van de maand.

Indien u gebruik maakt van onze e-invoicing-functionaliteit dan ontvangt u de maandelijkse factuur digitaal in uw mailbox. De factuur wordt niet per post verstuurd.

Op de jaarlijkse factuur vindt u een overzicht van:

 • De verbruiksfacturen van het afgelopen jaar.
 • De maandelijkse voorschotfacturen.
 • De betaalde voorschotten.
 • De vaste jaarlijkse vergoeding voor de huur van de tank.
 • Eventuele andere losse facturen, creditfacturen of uitgevoerde betalingen en terugbetalingen.

Op basis van het uiteindelijke saldo dat u terugbetaald krijgt of moet bijbetalen, wordt uw nieuwe maandelijkse voorschot berekend.

Indien u werkt met een automatisch incasso wordt het saldo automatisch geïnd of terugbetaald.

Indien u zelf maandelijks de betalingen overmaakt, dan staat bovenaan de eindafrekening de betalingstermijn en de betalingsreferentie.

Lees hier meer over onze betaalmogelijkheden voor particulieren en bedrijven.

 
 

Jazeker, het enige wat u moet doen, is een account aanmaken op MijnPrimagaz. U kunt hier niet alleen uw facturen bekijken, u kunt eveneens uw bestellingen en uw totale jaarverbruik bekijken.

 
 

Via automatische incasso betaalt u iedere maand automatisch uw Primagaz-factuur. U heeft daardoor geen omkijken meer naar uw betaling en krijgt hierdoor ook geen herinneringen of aanmaningen.

Daarnaast kunt u altijd op hetzelfde moment controleren of de betaling juist heeft plaatsgevonden. De automatische incasso vindt altijd op een vaste datum plaats, waardoor u zelf eenvoudig kan controleren of de betaling goed is verlopen. Ook de jaarlijkse verrekening van de onderhoudskosten vindt automatisch plaats.

Ook voor Primagaz heeft automatische incasso veel voordelen. We hoeven geen overbodige handelingen meer te verrichten en besparen zo geld en tijd. Dat steken we liever in het contact met u als klant.

 
 

Primagaz hanteert een standaard betalingstermijn van 14 dagen. U kunt de facturen betalen middels automatische incasso of overschrijving.

U kunt er ook voor kiezen om maandelijks een voorschot te betalen. De verrekening vindt dan één keer per jaar plaats.

Lees hier meer over de verschillende betaalmogelijkheden voor particulieren en bedrijven

 
 

Per jaar betaalt u, naast de literprijs voor het gas, ook een vaste vergoeding voor de huur en voor het onderhoud van de tank. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze tanks garanderen.

De prijs die u betaalt is afhankelijk van de grootte van de tank, het type installatie en de frequentie van het onderhoud (wettelijk bepaald).

 
 

De Customer Service afdeling volgt en verwerkt uw volledige dossier. Deze mensen brengt u het beste op de hoogte wanneer u een nieuw rekeningnummer heeft. U kan de Primagaz Customer Service afdeling bereiken per telefoon (0800-0137) of via mail (info@primagaz.nl).

 
 

Momenteel bieden wij deze optie nog niet aan, maar we werken eraan om dit in de toekomst mogelijk te maken.

Natuurlijk is het wel mogelijk om uw facturen via online bankieren aan ons te betalen. Vergeet in dit geval niet uw klantnummer en het factuurnummer te vermelden.

 
 

De installatie en installatiekosten zijn afhankelijk van:

 • De grootte van de propaangastank.
 • De afstand tussen de gastank en afnameapparatuur.
 • Het aantal afnamepunten.
 • De capaciteit van de afnameapparatuur.

Elke installatie is dus anders. Daarom is het belangrijk dat een van onze gasadviseurs de locatie kan bekijken en uw behoeften kan opnemen. Hij/zij zal u ter plaatse alle informatie geven die u wenst. U kunt een afspraak maken met een van onze gasadviseurs via de Primagaz Customer Service afdeling. Bel naar 0800-0137 of neem contact op via het online formulier.