Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gasflessen - gebruik
Vind een antwoord op uw vraag:

De geschikte gasfles is afhankelijk van het vermogen van uw gasbarbecue. Voor barbecues onder de 10 kW volstaan gasflessen van 5 of 6 kg. Voor barbecues boven de 10 kW kunt u beter gebruik maken van een grotere gasfles van 9,5 of 10,5 kg.

Ideaal voor barbecues zijn onze lichtgewicht stalen flessen, EasyBlue PLUS met 6 kg biopropaan en EasyBlue XL met 9,5 kg biopropaan. Deze gasflessen zijn net zo licht als kunststofflessen, maar met de veiligheidseigenschappen van staal. Dus nog gemakkelijker te hanteren en te verplaatsen. Bovendien kunt u de inhoud van de fles meten met de handige Primagaz EasyBlue-inhoudsmeterapp zodat u nooit zonder gas valt tijdens het barbecueën!

Weet u niet welke gasfles u moet kiezen? Dankzij onze handige tool vindt u in enkele klikken de geschikte fles voor uw barbecue.

 
 

Het filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een Twiny aan te sluiten op een barbecue. Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=E3V3EsVxAc0

 
 

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod. 

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden. 

Meer info en handige tips over hoe u veilig met een gasfles moet omgaan, vindt u hier

Het plaatsen van een propaangasfles naast of onder uw barbecue is over het algemeen geen probleem. Zorg er wel voor dat de gasfles en vooral de gasslang of andere kunststof onderdelen niet tegen het (hete) oppervlak komen; dit zou het kunststof of de gasslang kunnen beschadigen.

Draai alle koppelingen goed aan, zodat er geen gas kan ontsnappen. Controleer desnoods of er gas ontsnapt door een zeepoplossing op de koppelingen aan te brengen. Kleine lekkages spoort u zo makkelijk op.

 
 

Het type gasdrukregelaar is afhankelijk van het apparaat waar u de gasfles op aansluit. Vrijwel altijd staat op het apparaat of op de verpakking aangegeven hoeveel mbar u nodig heeft. Let hier goed op. Wanneer u niet de juiste drukregelaar gebruikt, dan heeft u kans op steekvlammen of loopt u het risico dat het apparaat niet goed werkt.

Deze app is heel eenvoudig te gebruiken. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een zeer accurate en betrouwbare indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kan doen? Dan kunt u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is gratis verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

U mag gasflessen van Primagaz meenemen naar het buitenland, maar alleen de EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook in België ruilen. Alle andere Primagaz-flessen kunnen alleen in Nederland geruild worden.

Twijfelt u of u genoeg gas mee hebt op vakantie? Neem een extra EasyBlue PLUS of EasyBlue XL mee op vakantie. Als u terugkomt, kunt u de lege fles altijd weer teruggeven en ontvangt u het statiegeld direct terug.

 
 

Zoek met zeepwater naar het lek. Neem na vaststelling onmiddellijk contact op met Primagaz (0800-0137) en stem voor het herstellen van de lekkage af met een daartoe gekwalificeerde partij.

NB: Bij grote afname van gas kan er ijsvorming ontstaan over een groter oppervlak aan de onder- en zijkanten van de propaangastank. Dit kan geen kwaad en duidt ook niet op een lekkage.

 
 

Heel simpel. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een goede indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kunt doen? Dan kan u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Download hier de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue.

 
 
 
 

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De gratis inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

De fabrikanten van deze toestellen adviseren hierover in de technische specificaties van het toestel. 

Bent u niet helemaal zeker? Doorloop dan even onze handige flessenmodule of vraag raad bij een Primagaz-dealer bij u in de buurt. U vindt het dichtstbijzijnde verkooppunt via de dealer locator.

Primagaz EasyBlue-gasflessen kunt u in Nederland, België en Luxemburg omruilen. In andere Europese landen kan dit niet. In een aantal landen is het vullen van buitenlandse gasflessen zelfs verboden. Wij adviseren u om voldoende gas mee te nemen of om ter plekke gasflessen te kopen. Gasflessen mogen nooit worden gevuld met autogas. Dit is in Nederland wettelijk verboden en bovendien gevaarlijk.

Verkoopadressen van Primagaz-gasflessen in Nederland vindt u met onze dealer locator.

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod. 

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.  

 
 

Het is beter om uw lege gasfles niet naar het afvalscheidingsstation te brengen. Hier beschikken ze namelijk niet over het nodige materiaal om de gasflessen op de juiste manier te behandelen en er zouden zich incidenten kunnen voordoen. Bovendien bent u dan sowieso uw waarborg en/of statiegeld kwijt.

Als u uw lege propaangasfles van Primagaz weg wilt doen, dan kan u met behulp van de dealer locator makkelijk en snel de dichtstbijzijnde Primagaz-dealer vinden.

 
 

De eigenaar van de gasfles heeft geïnvesteerd in de gasfles en is daarmee verantwoordelijk voor het oplossen van gebreken aan de gasfles (voorbeeld een beschadigde kraan). De eigenaar is over het algemeen na 10 jaar ook verantwoordelijk voor de kosten van de herkeuring en de reconditionering (druktesten, nieuwe kraan, schilderingen, …).

Heeft u de gasfles zelf aangekocht? Dan betaalt u doorgaans wat minder voor het gas, echter heeft u wel meer kosten aan afschrijving en onderhoud.

Als de gasleverancier eigenaar is van de gasfles, betaalt u iets meer, maar heeft u geen omkijken naar onderhoud of afschrijving.