Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gasflessen - inhoud
Vind een antwoord op uw vraag:

Dit hangt af van de grootte van uw gasfles en het verbruik van het apparaat. Een onkruidbrander verbruikt bijvoorbeeld circa 500 gram per uur. Dit betekent dat u met de EasyBlue PLUS (6kg) 12 uur lang onkruid kunt verwijderen.

 
 
 
 
 
 
 
 

Onze propaangasflessen beschikken niet over een indicator die u vertelt wanneer de fles bijna leeg is. Er bestaan echter 2 technieken om toch min of meer te weten hoeveel gas er nog in uw gasfles zit.

  • Methode 1: u kunt het tarragewicht terugvinden op de metalen schijf op het bovenstuk. Hierop staat het gewicht in kilo. Zodra u het gewicht van een lege gasfles kent, kunt u de fles op een weegschaal zetten, zodat u het totale gewicht kan meten. Als u het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet u hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
  • Methode 2: u voelt met uw handpalm aan de zijkant van de wand van een aangesloten fles die in gebruik is. De fles zal kouder aanvoelen op de plaats waar er nog vloeistof zit. De fles voelt warmer aan op de plaats waar damp zit. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

U kunt bovendien ook een gaspeilindicator (Detecto) kopen. Dit is een klein apparaat dat u eenvoudig kunt plaatsen op alle propaan- en butaangasflessen vanaf 5 kg. Wanneer uw propaangasfles bijna leeg is, gaat er een duidelijk te horen alarmsignaal af.

Voor het EasyBlue- gasflessengamma (EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) bestaat er de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue. Met deze gratis app kunt u de resterende inhoud van uw gasfles meten.

 

 
 
 
 

Eén kilogram gas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit ongeveer 10 liter gas.

Op een constante stand van 3 KW gaat een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uur mee. In de praktijk geldt: hoe minder gas er in uw fles zit, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.

 
 

Het gewicht hangt af van verschillende factoren zoals de grootte. Het gewicht dat vermeld is op de metalen schijf bovenaan is het gewicht van de propaangasfles zonder inhoud. Gewoonlijk staat er voor dit getal het woord ‘tarra’.

 
 

Deze app is heel eenvoudig te gebruiken. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een zeer accurate en betrouwbare indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kan doen? Dan kunt u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is gratis verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

Propaan en butaan bevinden zich in een gesloten vat in vloeibare toestand.

 
 

Dit is spijtig genoeg waar. Desondanks blijft Primagaz de eigenaar van de fles en wordt er van u verwacht dat u de fles toch inlevert bij uw lokale dealer. Het is verboden gasflessen bij containerparken of bij schroothandelaars af te zetten.

 
 
 
 

Alle Primagaz-gasflessen worden in onze eigen vulcentra nauwkeurig gevuld, gekeurd, gewogen, getest én verzegeld.

U kunt uw lege Primagaz-fles ruilen bij een van de Primagaz-verkooppunten. Onze dealer locator geeft u een overzicht van de dealers in uw buurt.

Gasflessen mogen overigens alleen in een erkend vulcentrum worden gevuld en nooit bij een LPG-tankstation. Artikel 5.74 Activiteitenregeling milieubeheer stelt sinds 1 januari 2016 letterlijk "Gasflessen en wisselreservoirs worden niet met LPG gevuld." Dit houdt in dat het nu duidelijk is dat ook flessen met een zgn. "80% vulbeveiliging" niet meer gevuld mogen worden bij een LPG-tankstation.

 
 

Het is beter om uw lege gasfles niet naar het afvalscheidingsstation te brengen. Hier beschikken ze namelijk niet over het nodige materiaal om de gasflessen op de juiste manier te behandelen en er zouden zich incidenten kunnen voordoen. Bovendien bent u dan sowieso uw waarborg en/of statiegeld kwijt.

Als u uw lege propaangasfles van Primagaz weg wilt doen, dan kan u met behulp van de dealer locator makkelijk en snel de dichtstbijzijnde Primagaz-dealer vinden.

 
 

Voor het volledige EasyBlue™-gamma heeft Primagaz de inhoudsmeterapp ontwikkeld, deze werkt voor EasyBlue™ 5 kg, EasyBlue™ PLUS en EasyBlue™ XL. Deze app biedt u de mogelijkheid om de resterende gasinhoud van uw fles te meten.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue™ is gratis verkrijgbaar in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

Heel simpel. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een goede indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kunt doen? Dan kan u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Download hier de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue.

 
 
 
 

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De gratis inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

Een gasfles met 9,5 kg gas bevat meer gas dan een gasfles met 5 kg gas. Voor een gasfles met 9,5 kg gas betaalt u uiteraard meer dan voor een gasfles met 5 kg gas.

Twijfelt u of uw gasfles wel de juiste hoeveelheid gas bevat? U kan dit eenvoudig nawegen door uw gevulde gasfles te wegen en nadien de tarra (die op uw gasfles vermeld staat) in mindering te brengen. Voor het EasyBlue--flessengamma is het zelfs mogelijk om de inhoud van uw gasfles te meten met de inhoudsmeterapp.

Primagaz respecteert alle wettelijke eisen en garandeert daarmee dat alle gasflessen met een witte krimpfolie met Primagaz-logo rond de kraan het beloofde gewicht bevatten.

 
 

Op de gasfles staat het leeggewicht (tarra) van de fles. Weeg de gasfles en trek het leeggewicht af van het totaalgewicht. Dit is de netto-inhoud van de gasfles.

Voor het EasyBlue- gasflessengamma (EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) bestaat er de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue. Met deze gratis app kunt u de resterende inhoud van uw gasfles meten.

 
 

Primagaz EasyBlue-gasflessen kunt u in Nederland, België en Luxemburg omruilen. In andere Europese landen kan dit niet. In een aantal landen is het vullen van buitenlandse gasflessen zelfs verboden. Wij adviseren u om voldoende gas mee te nemen of om ter plekke gasflessen te kopen. Gasflessen mogen nooit worden gevuld met autogas. Dit is in Nederland wettelijk verboden en bovendien gevaarlijk.

Verkoopadressen van Primagaz-gasflessen in Nederland vindt u met onze dealer locator.

Alle gasflessen zijn tussen 80% en 87% gevuld, aangezien er ruimte moet zijn voor de vloeistof om uit te zetten. Het gewicht dat op de gasfles vermeld staat is het nettogewicht van het gas in de fles.

Primagaz respecteert alle wettelijke eisen en garandeert daarmee dat alle gasflessen met een witte krimpfolie met Primagaz-logo rond de kraan de beloofde hoeveelheid gas bevatten.