Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gasflessen - technisch
Vind een antwoord op uw vraag:

Wie een goede en volledige vergelijking wil maken, moet naast de aankoopprijs en de hoeveelheid gas, ook de aanschafkosten van de propaangasfles mee in beschouwing nemen.

Misschien betaalt u ook statiegeld? Dit hoeft u niet mee te nemen in uw vergelijking, aangezien u bij inlevering van de gasfles die som volledig terugbetaald krijgt.

Nee, niet alle Primagaz gasflessen zijn statiegeldflessen. De EasyBlue PLUS en EasyBlue XL zijn dat wel. Bij aanschaf van de EasyBlue gasflessen betaalt u € 25 voor de EasyBlue PLUS en € 35 voor de EasyBlue XL. Bij inlevering van de gasfles (dus niet bij omruilen van leeg voor vol) ontvangt u van de dealer uw statiegeld retour. De EasyBlue 5kg is een zogenaamde koopfles. Bij het inleveren van de EasyBlue 5kg ontvangt u geen statiegeld retour.

De 10,5kg is een waarborg gasfles. Bij aanschaf van de fles betaalt u de waarborg en dient u een waarborgformulier in te vullen. Bij inlevering van de fles plus het formulier, ontvangt u de waarborg van deze fles terug.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gasflessen zoals de EasyBlue PLUS zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en kunnen omgeruild worden bij bijna alle Primagaz-dealers. Andere, minder veel voorkomende, Primagaz-gasflessen, zijn bij een beperkter aantal dealers te koop of ruilbaar. Raadpleeg de dealer locator voor het verkooppunt het dichtst in uw buurt. 

 
 

Ja, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL werken op basis van een eenvoudig statiegeldsysteem en zijn altijd in te ruilen voor een andere maat. Er geldt wel een ander statiegeldbedrag, zodat u bij het omruilen naar een andere maat geld terugkrijgt of iets moet bijbetalen tot het nieuwe statiegeldbedrag.

Voor de andere gasflessen van Primagaz kunt u het beste contact opnemen met een Primagaz-dealer die u advies zal geven. Onze dealer locator geeft u een overzicht van de dealers in uw buurt op basis van uw postcode.

 
 

Deze app is heel eenvoudig te gebruiken. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een zeer accurate en betrouwbare indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kan doen? Dan kunt u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is gratis verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

Propaan heeft heel veel voordelen:

 • Een van de grootste voordelen van LPG/propaan is de veelzijdigheid en transporteerbaarheid ervan.
 • Propaan kan voor uiteenlopende commerciële en huishoudelijke toepassingen worden gebruikt zoals verwarming, warm water, koken, verlichting, stroomopwekking en industriële verwarming.
 • Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen: van navulbare gasflessen tot gastanks.
 • Propaan is beschikbaar in de meest afgelegen gebieden, waardoor ze het leven van miljoenen Europese burgers verbetert en energieoplossingen biedt voor regionale ontwikkeling.
 • Propaan is ook een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen gebruikt wordt.
 • Het is tevens een belangrijk alternatief voor chemicaliën in verschillende agrarische toepassingen, zoals de reiniging van veestallen of onkruidbestrijding.
 • Op het vlak van CO2-uitstoot is LPG/propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. LPG/propaan produceert bij huishoudelijk en industrieel gebruik gemiddeld 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie, 50% minder dan steenkool en beduidend minder dan de gemiddelde Europese elektriciteit via het net.
 
 

U mag gasflessen van Primagaz meenemen naar het buitenland, maar alleen de EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook in België ruilen. Alle andere Primagaz-flessen kunnen alleen in Nederland geruild worden.

Twijfelt u of u genoeg gas mee hebt op vakantie? Neem een extra EasyBlue PLUS of EasyBlue XL mee op vakantie. Als u terugkomt, kunt u de lege fles altijd weer teruggeven en ontvangt u het statiegeld direct terug.

 
 

Ja, in een aantal gevallen is dit mogelijk:

 • Nederlandse propaangasflessen met een inhoud van 10,5 kg en 18 kg van Shell en Benegas kunt u omruilen voor een volle 10,5 kg fles van Primagaz.
 • Blauwe butaanflessen van Shell en buitenlandse gasflessen kunt u niet omruilen voor een gasfles van Primagaz.
 • De groene fles (Benegas BP) van 10 kg kunt u ook omruilen voor een volle 10,5 kg propaangasfles van Primagaz.
 
 

Als u gasflessen van Primagaz wilt bestellen dan kan u met behulp van de dealer locator gemakkelijk en snel de dichtstbijzijnde Primagaz-dealer vinden. Daar vindt u gasflessen voor uw gebruik: professioneel, voor uw gastank of voor in uw vrije tijd (kamperen).

Voor specifieke vragen over levering van gasflessen kunt u bellen naar: 0800-0137.

De lichtgewicht stalen gasflessen EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook rechtstreeks online kopen via onze webshop. De gasfles wordt direct bij u thuis afgeleverd.

 
 

Alle Primagaz-gasflessen worden in onze eigen vulcentra nauwkeurig gevuld, gekeurd, gewogen, getest én verzegeld.

U kunt uw lege Primagaz-fles ruilen bij een van de Primagaz-verkooppunten. Onze dealer locator geeft u een overzicht van de dealers in uw buurt.

Gasflessen mogen overigens alleen in een erkend vulcentrum worden gevuld en nooit bij een LPG-tankstation. Artikel 5.74 Activiteitenregeling milieubeheer stelt sinds 1 januari 2016 letterlijk "Gasflessen en wisselreservoirs worden niet met LPG gevuld." Dit houdt in dat het nu duidelijk is dat ook flessen met een zgn. "80% vulbeveiliging" niet meer gevuld mogen worden bij een LPG-tankstation.

 
 

Er zijn meerdere factoren die de prijs van een gasfles bepalen:

 • Wie is de eigenaar van de gasfles?
 • Wat is de aanschafkost van de gasfles?
 • Wat is de kostprijs van eventuele keurjarentoeslagen?
 • Wat is de hoeveelheid gas in de gasfles?
 • Moest u statiegeld betalen?

Het vergelijken van prijzen van gasflessen gaat dus verder dan enkel het vergelijken van de prijzen van de gasvulling.

Heel simpel. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een goede indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kunt doen? Dan kan u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Download hier de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue.

 
 
 
 

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De gratis inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de gasfles en van het type. Uw Primagaz-dealer vertelt u graag meer. Zoek het dichtstbijzijnde Primagaz-verkooppunt op in onze dealer locator.

 
 

Raadpleeg de dealer locator voor de dealer het dichtst in uw buurt.

De lichtgewicht stalen gasflessen EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook rechtstreeks online kopen via onze webshop. De gasfles wordt dan direct bij u thuis afgeleverd.

 
 

Primagaz EasyBlue-gasflessen kunt u in Nederland, België en Luxemburg omruilen. In andere Europese landen kan dit niet. In een aantal landen is het vullen van buitenlandse gasflessen zelfs verboden. Wij adviseren u om voldoende gas mee te nemen of om ter plekke gasflessen te kopen. Gasflessen mogen nooit worden gevuld met autogas. Dit is in Nederland wettelijk verboden en bovendien gevaarlijk.

Verkoopadressen van Primagaz-gasflessen in Nederland vindt u met onze dealer locator.

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

 • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
 • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).

 
 

Standaard worden de gasflessen van Primagaz niet voorzien van een drukregelaar. De gasflessen zijn echter wel voorzien van een aansluiting (buitendraad) voor een drukregelaar.

U kunt een drukregelaar kopen voor minder dan € 20. Deze drukregelaar is herbruikbaar. De verkoper in het Primagaz-verkooppunt kan u hierover informeren.

 
 

Nee, standaard zijn gasflessen van Primagaz niet voorzien van een drukregelaar. De gasflessen zijn echter wel voorzien van een aansluiting (buitendraad) waar u de drukregelaar kunt bevestigen. U kunt een drukregelaar kopen voor minder dan € 20. Deze drukregelaar is altijd herbruikbaar. Uw Primagaz-dealer kan u adviseren welke regelaar u nodig heeft voor uw apparaat.

 
 
 
 

Terugroepactie Primavera 

 Naar aanleiding van een aantal incidenten in Denemarken, heeft de toezichthouder Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T) ons opdracht gegeven om composietflessen (kunststofflessen) van het type Primavera actief uit de markt te halen.

Wij geven deze terugroepactie, of recall, vorm door op onze website informatie te geven over deze terugroep. Daarnaast informeren wij dealers die de Primavera in het verleden verkochten per brief of per e-mail. Hetzelfde doen wij met een groep dealers die Primavera voor ons kan omruilen. 

De Primavera

 Composietflessen van het type Primavera verkopen wij niet meer actief sinds 2013. Daarna zijn er nog incidentele verkopen geweest. De laatste verkoop dateert uit april 2015. De Primavera is een waarborgfles, dus geen statiegeld of eigendomsfles. Bij waarborg is er sprake van een minimum uitkeringsbedrag (€ 10) bij inlevering en een amortisatie (afschrijving) per keuringsjaar. Voor flessen die uit de keur zijn, krijgt de particulier € 10 als hij het aankoopbewijs kan overleggen. 

Terugroepen en omruilen

 Bij inlevering van een Primavera door een particulier, kan de dealer - zonder dat hij statiegeld hoeft te betalen - laten overstappen op de lichtgewicht EasyBlue. Hierbij is de overstap van Primavera 6 naar de EasyBlue PLUS en de Primavera 10 naar de EasyBlue XL. De dealer ruilt de flessen om en ontvangt bij de volgende levering een nieuwe EasyBlue.

primavera gasfles
Binnenkort stopt Primagaz met de EasyBlue 5 kg. De EasyBlue PLUS (6 kg) of EasyBlue XL (9,5 kg) zijn betere en duurzamere alternatieven voor de EasyBlue 5 kg. Informeer uw klanten hierover en laat hen nu alvast van fles wisselen, voor een zo’n prettig mogelijke overgang.
Het ondersteunen van 3 typen gasflessen (de 5, 6 én 9,5 kg) brengt voor Primagaz-dealers veel extra werk met zich mee. Door een ‘slanker’ assortiment aan te bieden, maken we het onze dealers makkelijker.
Het is heel simpel. Als Primagaz-dealer verkoopt u de EasyBlue PLUS (6 kg) en EasyBlue XL (9,5 kg) mét statiegeld. Uw klant betaalt het statiegeld bij de afname van de fles. Op het moment dat de fles weer wordt ingeleverd bij een Primagaz-dealer ontvangt de klant het statiegeld terug.
Geen probleem! Voorlopig mag u de EasyBlue 5 kg inleveren en omruilen voor een volle fles. Primagaz verkoopt alleen geen nieuwe 5 kg flessen meer waardoor deze geleidelijk uit de markt zullen verdwijnen.
Geen probleem! Voorlopig mag u de EasyBlue 5 kg inleveren en omruilen voor een volle fles. Primagaz verkoopt alleen geen nieuwe 5 kg flessen meer waardoor deze geleidelijk uit de markt zullen verdwijnen.