Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gasflessen - verkooppunten
Vind een antwoord op uw vraag:

De geschikte gasfles is afhankelijk van het vermogen van uw gasbarbecue. Voor barbecues onder de 10 kW volstaan gasflessen van 5 of 6 kg. Voor barbecues boven de 10 kW kunt u beter gebruik maken van een grotere gasfles van 9,5 of 10,5 kg.

Ideaal voor barbecues zijn onze lichtgewicht stalen flessen, EasyBlue PLUS met 6 kg biopropaan en EasyBlue XL met 9,5 kg biopropaan. Deze gasflessen zijn net zo licht als kunststofflessen, maar met de veiligheidseigenschappen van staal. Dus nog gemakkelijker te hanteren en te verplaatsen. Bovendien kunt u de inhoud van de fles meten met de handige Primagaz EasyBlue-inhoudsmeterapp zodat u nooit zonder gas valt tijdens het barbecueën!

Weet u niet welke gasfles u moet kiezen? Dankzij onze handige tool vindt u in enkele klikken de geschikte fles voor uw barbecue.

 
 

Dit hangt af van de grootte van uw gasfles en het verbruik van het apparaat. Een onkruidbrander verbruikt bijvoorbeeld circa 500 gram per uur. Dit betekent dat u met de EasyBlue PLUS (6kg) 12 uur lang onkruid kunt verwijderen.

 
 
 
 
 
 
 
 

Het filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een Twiny aan te sluiten op een barbecue. Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=E3V3EsVxAc0

 
 

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod. 

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden. 

Meer info en handige tips over hoe u veilig met een gasfles moet omgaan, vindt u hier

Het plaatsen van een propaangasfles naast of onder uw barbecue is over het algemeen geen probleem. Zorg er wel voor dat de gasfles en vooral de gasslang of andere kunststof onderdelen niet tegen het (hete) oppervlak komen; dit zou het kunststof of de gasslang kunnen beschadigen.

Draai alle koppelingen goed aan, zodat er geen gas kan ontsnappen. Controleer desnoods of er gas ontsnapt door een zeepoplossing op de koppelingen aan te brengen. Kleine lekkages spoort u zo makkelijk op.

 
 

De gasdrukregelaar is een toestel dat u bevestigt op de schroefdraad van uw gasfles. Door deze regelaar wordt de gasdruk uit uw gasfles verminderd doordat het gas uit de gasfles via de drukregelaar door een kleine opening stroomt. De gasdrukregelaar zorgt ervoor dat de gasdruk gelijk blijft. Daardoor blijft uw barbecue, fornuis of terrasverwarmer constant en optimaal functioneren.

 
 

Het type gasdrukregelaar is afhankelijk van het apparaat waar u de gasfles op aansluit. Vrijwel altijd staat op het apparaat of op de verpakking aangegeven hoeveel mbar u nodig heeft. Let hier goed op. Wanneer u niet de juiste drukregelaar gebruikt, dan heeft u kans op steekvlammen of loopt u het risico dat het apparaat niet goed werkt.

Nee, standaard zijn gasflessen van Primagaz niet voorzien van een drukregelaar. De gasflessen zijn echter wel voorzien van een aansluiting (buitendraad) waar u de drukregelaar kunt bevestigen. U kunt een drukregelaar kopen voor minder dan € 20. Deze drukregelaar is altijd herbruikbaar. Uw Primagaz-dealer kan u adviseren welke regelaar u nodig heeft voor uw apparaat.

 
 
 
 

Alle afmetingen vindt u terug in de technische specificaties van de propaangasflessen in ons flessengamma. 

Onze propaangasflessen beschikken niet over een indicator die u vertelt wanneer de fles bijna leeg is. Er bestaan echter 2 technieken om toch min of meer te weten hoeveel gas er nog in uw gasfles zit.

 • Methode 1: u kunt het tarragewicht terugvinden op de metalen schijf op het bovenstuk. Hierop staat het gewicht in kilo. Zodra u het gewicht van een lege gasfles kent, kunt u de fles op een weegschaal zetten, zodat u het totale gewicht kan meten. Als u het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet u hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
 • Methode 2: u voelt met uw handpalm aan de zijkant van de wand van een aangesloten fles die in gebruik is. De fles zal kouder aanvoelen op de plaats waar er nog vloeistof zit. De fles voelt warmer aan op de plaats waar damp zit. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

U kunt bovendien ook een gaspeilindicator (Detecto) kopen. Dit is een klein apparaat dat u eenvoudig kunt plaatsen op alle propaan- en butaangasflessen vanaf 5 kg. Wanneer uw propaangasfles bijna leeg is, gaat er een duidelijk te horen alarmsignaal af.

Voor het EasyBlue- gasflessengamma (EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) bestaat er de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue. Met deze gratis app kunt u de resterende inhoud van uw gasfles meten.

 

 
 
 
 

Eén kilogram gas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit ongeveer 10 liter gas.

Op een constante stand van 3 KW gaat een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uur mee. In de praktijk geldt: hoe minder gas er in uw fles zit, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.

 
 

Wie een goede en volledige vergelijking wil maken, moet naast de aankoopprijs en de hoeveelheid gas, ook de aanschafkosten van de propaangasfles mee in beschouwing nemen.

Misschien betaalt u ook statiegeld? Dit hoeft u niet mee te nemen in uw vergelijking, aangezien u bij inlevering van de gasfles die som volledig terugbetaald krijgt.

Nee, niet alle Primagaz gasflessen zijn statiegeldflessen. De EasyBlue PLUS en EasyBlue XL zijn dat wel. Bij aanschaf van de EasyBlue gasflessen betaalt u € 25 voor de EasyBlue PLUS en € 35 voor de EasyBlue XL. Bij inlevering van de gasfles (dus niet bij omruilen van leeg voor vol) ontvangt u van de dealer uw statiegeld retour. De EasyBlue 5kg is een zogenaamde koopfles. Bij het inleveren van de EasyBlue 5kg ontvangt u geen statiegeld retour.

De 10,5kg is een waarborg gasfles. Bij aanschaf van de fles betaalt u de waarborg en dient u een waarborgformulier in te vullen. Bij inlevering van de fles plus het formulier, ontvangt u de waarborg van deze fles terug.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gasflessen zoals de EasyBlue PLUS zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en kunnen omgeruild worden bij bijna alle Primagaz-dealers. Andere, minder veel voorkomende, Primagaz-gasflessen, zijn bij een beperkter aantal dealers te koop of ruilbaar. Raadpleeg de dealer locator voor het verkooppunt het dichtst in uw buurt. 

 
 

De eigenaar van de gasfles heeft geïnvesteerd in de gasfles en is daarmee verantwoordelijk voor het oplossen van gebreken aan de gasfles (voorbeeld een beschadigde kraan). De eigenaar is over het algemeen na 10 jaar ook verantwoordelijk voor de kosten van de herkeuring en de reconditionering (druktesten, nieuwe kraan, schilderingen, …).

Heeft u de gasfles zelf aangekocht? Dan betaalt u doorgaans wat minder voor het gas, echter heeft u wel meer kosten aan afschrijving en onderhoud.

Als de gasleverancier eigenaar is van de gasfles, betaalt u iets meer, maar heeft u geen omkijken naar onderhoud of afschrijving.

 
 

Ja, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL werken op basis van een eenvoudig statiegeldsysteem en zijn altijd in te ruilen voor een andere maat. Er geldt wel een ander statiegeldbedrag, zodat u bij het omruilen naar een andere maat geld terugkrijgt of iets moet bijbetalen tot het nieuwe statiegeldbedrag.

Voor de andere gasflessen van Primagaz kunt u het beste contact opnemen met een Primagaz-dealer die u advies zal geven. Onze dealer locator geeft u een overzicht van de dealers in uw buurt op basis van uw postcode.

 
 

Het gewicht hangt af van verschillende factoren zoals de grootte. Het gewicht dat vermeld is op de metalen schijf bovenaan is het gewicht van de propaangasfles zonder inhoud. Gewoonlijk staat er voor dit getal het woord ‘tarra’.

 
 

Nee, niet noodzakelijk. De meeste propaangasflessen van Primagaz zijn verkrijgbaar met buitendraad (DIN-aansluiting).

De propaangasflessen voor heftrucks zijn uitgerust met een Easy-Clip-systeem.

Twijfelt u over de juiste aansluiting? Neem dan uw ontspanner mee als u een gasfles gaat halen.

 
 

Deze app is heel eenvoudig te gebruiken. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een zeer accurate en betrouwbare indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kan doen? Dan kunt u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is gratis verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

Propaan en butaan bevinden zich in een gesloten vat in vloeibare toestand.

 
 

Propaan heeft heel veel voordelen:

 • Een van de grootste voordelen van LPG/propaan is de veelzijdigheid en transporteerbaarheid ervan.
 • Propaan kan voor uiteenlopende commerciële en huishoudelijke toepassingen worden gebruikt zoals verwarming, warm water, koken, verlichting, stroomopwekking en industriële verwarming.
 • Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen: van navulbare gasflessen tot gastanks.
 • Propaan is beschikbaar in de meest afgelegen gebieden, waardoor ze het leven van miljoenen Europese burgers verbetert en energieoplossingen biedt voor regionale ontwikkeling.
 • Propaan is ook een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen gebruikt wordt.
 • Het is tevens een belangrijk alternatief voor chemicaliën in verschillende agrarische toepassingen, zoals de reiniging van veestallen of onkruidbestrijding.
 • Op het vlak van CO2-uitstoot is LPG/propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. LPG/propaan produceert bij huishoudelijk en industrieel gebruik gemiddeld 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie, 50% minder dan steenkool en beduidend minder dan de gemiddelde Europese elektriciteit via het net.
 
 

U mag gasflessen van Primagaz meenemen naar het buitenland, maar alleen de EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook in België ruilen. Alle andere Primagaz-flessen kunnen alleen in Nederland geruild worden.

Twijfelt u of u genoeg gas mee hebt op vakantie? Neem een extra EasyBlue PLUS of EasyBlue XL mee op vakantie. Als u terugkomt, kunt u de lege fles altijd weer teruggeven en ontvangt u het statiegeld direct terug.

 
 

Ja, in een aantal gevallen is dit mogelijk:

 • Nederlandse propaangasflessen met een inhoud van 10,5 kg en 18 kg van Shell en Benegas kunt u omruilen voor een volle 10,5 kg fles van Primagaz.
 • Blauwe butaanflessen van Shell en buitenlandse gasflessen kunt u niet omruilen voor een gasfles van Primagaz.
 • De groene fles (Benegas BP) van 10 kg kunt u ook omruilen voor een volle 10,5 kg propaangasfles van Primagaz.
 
 

Dit is spijtig genoeg waar. Desondanks blijft Primagaz de eigenaar van de fles en wordt er van u verwacht dat u de fles toch inlevert bij uw lokale dealer. Het is verboden gasflessen bij containerparken of bij schroothandelaars af te zetten.

 
 
 
 

Als u gasflessen van Primagaz wilt bestellen dan kan u met behulp van de dealer locator gemakkelijk en snel de dichtstbijzijnde Primagaz-dealer vinden. Daar vindt u gasflessen voor uw gebruik: professioneel, voor uw gastank of voor in uw vrije tijd (kamperen).

Voor specifieke vragen over levering van gasflessen kunt u bellen naar: 0800-0137.

De lichtgewicht stalen gasflessen EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook rechtstreeks online kopen via onze webshop. De gasfles wordt direct bij u thuis afgeleverd.

 
 

Alle Primagaz-gasflessen worden in onze eigen vulcentra nauwkeurig gevuld, gekeurd, gewogen, getest én verzegeld.

U kunt uw lege Primagaz-fles ruilen bij een van de Primagaz-verkooppunten. Onze dealer locator geeft u een overzicht van de dealers in uw buurt.

Gasflessen mogen overigens alleen in een erkend vulcentrum worden gevuld en nooit bij een LPG-tankstation. Artikel 5.74 Activiteitenregeling milieubeheer stelt sinds 1 januari 2016 letterlijk "Gasflessen en wisselreservoirs worden niet met LPG gevuld." Dit houdt in dat het nu duidelijk is dat ook flessen met een zgn. "80% vulbeveiliging" niet meer gevuld mogen worden bij een LPG-tankstation.

 
 

Het is beter om uw lege gasfles niet naar het afvalscheidingsstation te brengen. Hier beschikken ze namelijk niet over het nodige materiaal om de gasflessen op de juiste manier te behandelen en er zouden zich incidenten kunnen voordoen. Bovendien bent u dan sowieso uw waarborg en/of statiegeld kwijt.

Als u uw lege propaangasfles van Primagaz weg wilt doen, dan kan u met behulp van de dealer locator makkelijk en snel de dichtstbijzijnde Primagaz-dealer vinden.

 
 

Zoek met zeepwater naar het lek. Neem na vaststelling onmiddellijk contact op met Primagaz (0800-0137) en stem voor het herstellen van de lekkage af met een daartoe gekwalificeerde partij.

NB: Bij grote afname van gas kan er ijsvorming ontstaan over een groter oppervlak aan de onder- en zijkanten van de propaangastank. Dit kan geen kwaad en duidt ook niet op een lekkage.

 
 

Er zijn meerdere factoren die de prijs van een gasfles bepalen:

 • Wie is de eigenaar van de gasfles?
 • Wat is de aanschafkost van de gasfles?
 • Wat is de kostprijs van eventuele keurjarentoeslagen?
 • Wat is de hoeveelheid gas in de gasfles?
 • Moest u statiegeld betalen?

Het vergelijken van prijzen van gasflessen gaat dus verder dan enkel het vergelijken van de prijzen van de gasvulling.

Voor het volledige EasyBlue™-gamma heeft Primagaz de inhoudsmeterapp ontwikkeld, deze werkt voor EasyBlue™ 5 kg, EasyBlue™ PLUS en EasyBlue™ XL. Deze app biedt u de mogelijkheid om de resterende gasinhoud van uw fles te meten.

De inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue™ is gratis verkrijgbaar in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

Heel simpel. U tikt met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een lepel, tegen uw EasyBlue-gasfles en u houdt uw smartphone ernaast. Die pikt het geluid op en geeft op basis van de resonantie een goede indicatie van de inhoud van uw gasfles, bijvoorbeeld 40%.

Wil u weten hoe lang u nog met deze fles kunt doen? Dan kan u aangeven waar u het gas voor gebruikt, bijvoorbeeld voor barbecueën. Vervolgens geeft de app de geschatte gebruiksduur aan. Als de inhoudsmeter aangeeft dat uw gasfles bijna leeg is, geeft de app meteen de kortste route naar het dichtstbijzijnde Primagaz EasyBlue-verkooppunt.

Download hier de inhoudsmeter-app Primagaz EasyBlue.

 
 
 
 

Naast het meten van de resterende gasinhoud van uw fles, biedt de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue u tal van interessante promo’s, lekkere BBQ-recepten (die liefhebbers zelf kunnen aanvullen) en zelfs realtime streaming muziek. Zo zijn er 6 verschillende muziekstijlen, waaronder rock, party en lounge die uw barbecue of kampeervakantie compleet maken.

De gratis inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue is verkrijgbaar voor het volledige EasyBlue-gamma (EasyBlue 5 kg, EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) in de App store en bij Google Play. Download de app dus zeker!

 
 

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de gasfles en van het type. Uw Primagaz-dealer vertelt u graag meer. Zoek het dichtstbijzijnde Primagaz-verkooppunt op in onze dealer locator.

 
 

De fabrikanten van deze toestellen adviseren hierover in de technische specificaties van het toestel. 

Bent u niet helemaal zeker? Doorloop dan even onze handige flessenmodule of vraag raad bij een Primagaz-dealer bij u in de buurt. U vindt het dichtstbijzijnde verkooppunt via de dealer locator.

Een gasfles met 9,5 kg gas bevat meer gas dan een gasfles met 5 kg gas. Voor een gasfles met 9,5 kg gas betaalt u uiteraard meer dan voor een gasfles met 5 kg gas.

Twijfelt u of uw gasfles wel de juiste hoeveelheid gas bevat? U kan dit eenvoudig nawegen door uw gevulde gasfles te wegen en nadien de tarra (die op uw gasfles vermeld staat) in mindering te brengen. Voor het EasyBlue--flessengamma is het zelfs mogelijk om de inhoud van uw gasfles te meten met de inhoudsmeterapp.

Primagaz respecteert alle wettelijke eisen en garandeert daarmee dat alle gasflessen met een witte krimpfolie met Primagaz-logo rond de kraan het beloofde gewicht bevatten.

 
 

Standaard worden de gasflessen van Primagaz niet voorzien van een drukregelaar. De gasflessen zijn echter wel voorzien van een aansluiting (buitendraad) voor een drukregelaar.

U kunt een drukregelaar kopen voor minder dan € 20. Deze drukregelaar is herbruikbaar. De verkoper in het Primagaz-verkooppunt kan u hierover informeren.

 
 

Raadpleeg de dealer locator voor de dealer het dichtst in uw buurt.

De lichtgewicht stalen gasflessen EasyBlue PLUS en EasyBlue XL kunt u ook rechtstreeks online kopen via onze webshop. De gasfles wordt dan direct bij u thuis afgeleverd.

 
 

Primagaz zet hoog in op kwaliteit en veiligheid. In ons vulstation keuren wij al onze flessen uitvoerig op gebreken. Pas na goedkeuring wordt de fles gevuld en de kraan voorzien van een veiligheidszegel. Zo weet u zeker dat u een veilige gasfles koopt.

 
 

Op de gasfles staat het leeggewicht (tarra) van de fles. Weeg de gasfles en trek het leeggewicht af van het totaalgewicht. Dit is de netto-inhoud van de gasfles.

Voor het EasyBlue- gasflessengamma (EasyBlue PLUS en EasyBlue XL) bestaat er de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlue. Met deze gratis app kunt u de resterende inhoud van uw gasfles meten.

 
 

Primagaz EasyBlue-gasflessen kunt u in Nederland, België en Luxemburg omruilen. In andere Europese landen kan dit niet. In een aantal landen is het vullen van buitenlandse gasflessen zelfs verboden. Wij adviseren u om voldoende gas mee te nemen of om ter plekke gasflessen te kopen. Gasflessen mogen nooit worden gevuld met autogas. Dit is in Nederland wettelijk verboden en bovendien gevaarlijk.

Verkoopadressen van Primagaz-gasflessen in Nederland vindt u met onze dealer locator.

Alle gasflessen zijn tussen 80% en 87% gevuld, aangezien er ruimte moet zijn voor de vloeistof om uit te zetten. Het gewicht dat op de gasfles vermeld staat is het nettogewicht van het gas in de fles.

Primagaz respecteert alle wettelijke eisen en garandeert daarmee dat alle gasflessen met een witte krimpfolie met Primagaz-logo rond de kraan de beloofde hoeveelheid gas bevatten.

 
 

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

 • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
 • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).

 
 

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die u moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod. 

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.