Hulp en advies

FAQ Gastanks
Veelgestelde vragen

Gastanks

Propaan heeft heel veel voordelen:

 • Een van de grootste voordelen van LPG/propaan is de veelzijdigheid en transporteerbaarheid ervan.
 • Propaan kan voor uiteenlopende commerciële en huishoudelijke toepassingen worden gebruikt zoals verwarming, warm water, koken, verlichting, stroomopwekking en industriële verwarming.
 • Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen: van navulbare gasflessen tot gastanks.
 • Propaan is beschikbaar in de meest afgelegen gebieden, waardoor ze het leven van miljoenen Europese burgers verbetert en energieoplossingen biedt voor regionale ontwikkeling.
 • Propaan is ook een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen gebruikt wordt.
 • Het is tevens een belangrijk alternatief voor chemicaliën in verschillende agrarische toepassingen, zoals de reiniging van veestallen of onkruidbestrijding.
 • Op het vlak van CO2-uitstoot is LPG/propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. LPG/propaan produceert bij huishoudelijk en industrieel gebruik gemiddeld 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie, 50% minder dan steenkool en beduidend minder dan de gemiddelde Europese elektriciteit via het net.
 
 

Zoek met zeepwater naar het lek. Neem na vaststelling onmiddellijk contact op met Primagaz (0800-0137) en stem voor het herstellen van de lekkage af met een daartoe gekwalificeerde partij.

NB: Bij grote afname van gas kan er ijsvorming ontstaan over een groter oppervlak aan de onder- en zijkanten van de propaangastank. Dit kan geen kwaad en duidt ook niet op een lekkage.

 
 

In een gesloten vat bevinden propaangas en butaangas zich in vloeibare toestand. Echter in de leiding naar de gebruikerstoestellen bevindt het zich steeds in gasvormige toestand. Dit wordt soms ook wel “in ontspannen toestand” genoemd.

 
 

U zal nog steeds de gebruikelijke leveringen ontvangen. We hebben een faalveilig systeem ingebouwd dat in geval van defecten terugvalt op het bestaande systeem, dat een schatting maakt van wanneer er geleverd moet worden.

Het geautomatiseerde meetsysteem is beveiligd met een zekering, die kan springen in geval van een blikseminslag. Het systeem zal aan Primagaz melden dat er geen berichten meer ontvangen worden en wij zullen contact met u opnemen om de oorzaak te onderzoeken.

Niet alle tanks zijn geheel gelijk. Daarom neemt Primagaz voorafgaand aan de plaatsing contact met u op. Als Primagaz van tevoren weet welke gastank u momenteel heeft staan, dan zorgt Primagaz voor een passende aansluiting van het installatiewerk op de propaangastank van Primagaz. Lees hier meer over het veranderen van leverancier

 
 

U kunt de inhoud van de gastank aflezen op de inhoudsmeter. De inhoudsmeter geeft een indicatie van de vullingsgraad van de tank in procenten. Let wel: het gaat om een benadering van de actuele inhoud. De propaangastank dient voor een goede meting goed horizontaal te zijn opgesteld.

De maximaal toelaatbare vullingsgraad staat aangegeven op de stempelplaat van de propaantank.

Bijna alle producenten van branders voor centrale verwarming leveren deze branders ook voor propaangas. Het is dus perfect mogelijk om uw CV te laten werken op propaangas. Primagaz biedt specifiek hiervoor gastanks aan in verschillende formaten. Dit heeft 2 belangrijke voordelen:

 • U beschikt over voldoende energie voor een voldoende lange periode.
 • Wij kunnen u een aanzienlijke hoeveelheid propaan leveren en u zodoende zeer goede voorwaarden aanbieden, competitief geprijsd ten opzichte van andere energieën zoals aardgas en gasolie.
 
 

Sluit alle afsluiters die dampafname mogelijk maken, neem contact op met Primagaz en volg eventuele instructies op. U kunt onze Customer Service afdeling telefonisch bereiken op: 0800 0137.

 
 

Het enige wat u moet doen is een opzegbrief schrijven naar uw huidige leverancier. We raden u aan deze brief aangetekend te versturen.

U kunt ook gebruikmaken van de overstapservice van Primagaz. Primagaz neemt dan contact op met uw oude leverancier en zorgt voor een correcte afhandeling.

Lees meer over het overstappen naar een andere leverancier als particulier of als bedrijf

 
 

Het schoonhouden van de tank dient te gebeuren met water en eventueel een zachte zeep. Dit is de verantwoordelijkheid van de beheerder.

Bij de plaatsing van een propaanreservoir moet rekening worden gehouden met bepaalde veiligheidsafstanden. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de afstanden die gerespecteerd moeten worden met betrekking tot het propaanreservoir. Bij vragen kan u natuurlijk altijd terecht bij onze Customer Service.

 

Soort object

Afstand (m)

a.

Reservoir met brandbare vloeistoffen (vlampunt ≤ 60 °C) zonder gronddekking

 

De afstand tot aan de 10 (of 35) kW/m2 contour.1

b.

Reservoir met brandbare vloeistoffen (vlampunt ≤ 60 °C) zonder gronddekking incl. een brandmuur tussen reservoir en propaanreservoir

 

3 m

c.

Reservoirs met brandbare vloeistoffen (vlampunt > 60 °C) zonder gronddekking.

 

3 m

d.

Reservoir met brandbare vloeistoffen met gronddekking.

Helft van de diameter, met een minimum van 1 m.

 

e.

Reservoir met tot vloeistof verdichte brandbare gassen zonder brandbescherming.2

 

5 m

f.

Brandgevaarlijk materiaal en objecten binnen de erfscheiding of inrichtingsgrens (zoals woningen, brandbare opslagen, brandbare gebouwen enz.)

 

De afstand tot aan de 10 (of 35) kW/m2 contour.1

g.

Brandgevaarlijk materiaal en objecten binnen de erfscheiding of inrichtingsgrens (zoals woningen, brandbare opslagen, brandbare gebouwen enz.) incl. een brandmuur tussen materiaal/objecten en propaanreservoir

 

3 m

h.

Erfscheiding of inrichtingsgrens3, 4

 

5 m

i.

Erfscheiding of inrichtingsgrens incl. brandmuur tussen erfscheiding/inrichtingsgrens en propaanreservoir

 

3 m

j.

Kelderopeningen, straatkolken en aanzuigopeningen van ventilatiesystemen op < 1,5 m boven het maaiveld.

5 m

k.

Open vuur en geen kans op het optreden van vliegvuur Indien de kans op het optreden van vliegvuur aanwezig is.

5 m

15 m

 1. De bepaling van deze afstand is beschreven in de PGS 19.
 2. Deze afstand geldt alleen voor twee propaanreservoirs met een inhoud kleiner dan 13 m3 (en afname in gasfase) die onder het activiteitenbesluit vallen. Voor grotere tanks dient de afstand tot aan de 10 (of 35) kW/m2 contour te worden aangehouden. De bepaling van deze afstand is beschreven in de PGS 19.
 3. Een kortere afstand is toegelaten als zich aan de andere zijde van de erfscheiding alleen openbaar water of grond met agrarische bestemming bevindt.
 4. Indien twee of meer buren gebruik maken van één propaanreservoir vervalt de afstand totde erfafscheiding tussen de buren.
 
 

Begroeiing en/of aanplanting rondom de propaangastank mag de natuurlijke ventilatie niet verhinderen en dient conform onderhouden te worden. De propaantank moet rondom voldoende (minimum 1 m) toegankelijk zijn voor bediening, bevoorrading, inspectie, onderhoud en/of een spoedinterventie.

De propaangastank mag nooit worden bedekt, ook niet met een camouflagenet. Dit omwille van de veiligheid.

Vloeibaar propaan zet uit bij temperatuurstijgingen. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de druk. Daarom worden tanks nooit volledig met propaanvloeistof gevuld en moeten propaangasflessen en bulktanks beschermd worden tegen warmtebronnen.

Het hoogst toelaatbare vulniveau kan variëren van 85% tot maximaal 90%. Dit is afhankelijk van het type en volume van de propaangastank.

 
 

Propaangas is een perfect alternatief voor aardgas. Wat betreft de voordelen lijkt propaangas immers heel sterk op aardgas. Net zoals aardgas is ook propaangas een erg veelzijdige energiebron. Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van warm water of om het koken van uw dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal.

Daarnaast kunt u propaangas ook perfect gebruiken voor verschillende toestellen, zoals bijverwarming met een gezellig gaskacheltje, zodat u lekker knus de koude winterdagen kunt doorkomen.

Heeft u een gastoestel, maar weet u niet goed welk propaangas u hiervoor het beste gebruikt? Raadpleeg dan onze handige tool en ontdek de geschikte fles voor uw gastoestel.

 
 

Nee, normaal ligt de druk binnen een propaangastank tussen de 1 en 10 bar. De druk van de propaantank kan dus variëren. Dit is afhankelijk van de (buiten)temperatuur en de afname van propaan.

Om een actueel inzicht te krijgen van welke wet- en regelgeving van toepassing is voor uw propaantank, kan u gebruikmaken van de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM) van de rijksoverheid. Met de AIM kan u:

 • Checken of een vergunning of melding nodig is
 • Inzicht krijgen in milieuregels en maatregelen.
 • Online een melding Activiteitenbesluit indiene.

Het indienen van een melding Activiteitenbesluit is voldoende wanneer:

 • Het gaat om maximaal twee tanks.
 • De tanks elk een inhoud hebben van maximaal 13 m3.
 • Propaan alleen als gas wordt onttrokken (behalve bij leegmaken voor verplaatsen).

Voor alle andere situaties geldt een vergunningplicht. Deze dient aangevraagd te worden via het Omgevingsloket Online (OLO).

Wanneer u gebruik maakt van het geautomatiseerde meetsysteem van Primagaz, dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het vullen van uw propaantank. U hoeft dus zelf geen gas meer te bestellen. Wij worden immers automatisch op de hoogte gesteld wanneer een levering gewenst is door de informatie die wij ontvangen van het systeem.

Als u denkt dat een levering toch vroeger nodig is, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 
 

De afsluiter tussen manometer en reservoir is waarschijnlijk gesloten/geblokkeerd of de manometer is defect en/of niet juist afgesteld.

Neem telefonisch contact op met Primagaz (0800 0137). Wij helpen u zo snel mogelijk verder.

 
 

Dit heeft te maken met het wisselen van uw propaangastank, want niet elke gastank heeft dezelfde aansluiting. Primagaz vindt het belangrijk dat de tankomruiling steeds probleemloos verloopt. Door ons tijdig te informeren, kunnen wij hiervoor zorgen en vermijden we verrassingen ter plekke.

 
 

Indien u als particulier of als bedrijf gebruik maakt van de overstapservice van Primagaz, waarschuwt Primagaz uw huidige propaangasleverancier dat de gastank opgehaald moet worden. Primagaz koppelt de huidige gastank los en plaatst de nieuwe tank van Primagaz.

Uw huidige leverancier is verantwoordelijk voor het ophalen en afvoeren van de ‘oude’ tank. Primagaz zorgt dat de ‘oude tank’ op minimaal vijf meter (wettelijke minimum afstand) van de nieuw geplaatste Primagaz-tank komt te staan, totdat uw huidige leverancier de oude tank komt ophalen.

Als u geen gebruik wenst te maken van de overstapservice van Primagaz, bent u zelf verantwoordelijk voor het contact met uw huidige leverancier, opdat deze de oude propaangastank komt ophalen.

 
 

De tank tot en met de dampafnamekraan blijft eigendom van Primagaz, oftewel: het gedeelte van de propaangasinstallatie waar de ‘druk’ ongereguleerd is. U als gebruiker huurt de tank van ons. De kosten voor onderhoud en reparatie aan de gehuurde propaantank nemen wij daarom voor onze rekening. Lees hier meer over de service die u van ons kunt verwachten als Primagaz-klant

 
 

De buitenleidingen, tankregelaar en huisregelaar zijn eigendom van de gebruiker. De buitenleiding begint bij de uitgang van de dampafnamekraan en loopt tot aan de woning (de opstal). Kosten voor onderhoud en reparatie aan de buiteninstallatie zijn voor rekening van de gebruiker.

Ook de binneninstallatie is eigendom van de gebruiker. De kosten voor installatie, onderhoud en reparatie van de binneninstallatie zijn dus voor rekening van de gebruiker.

Lees hier meer over de service die u kunt verwachten als Primagaz-klant

 
 

Primagaz adviseert om het aanwezige propaangas in uw huidige gastank zoveel mogelijk te gebruiken. Hoe lager de gasinhoud van de huidige tank is, hoe makkelijker de tankwissel zal verlopen.

Propaangas dat bij de tankwissel nog in de huidige tank zit, gaat verloren. Primagaz zorgt altijd voor een veilige afkoppeling van uw huidige tank, ongeacht de hoeveelheid resterend propaangas. Lees hier meer over de service die u van ons kunt verwachten als u overstapt naar Primagaz als particulier of als bedrijf

 
 
 
 

U hoeft geen meterstanden door te geven, tenzij u gebruik maakt van een gasmeter. Een gasmeter wordt gebruikt in het geval dat u een bulktank deelt met een aantal omwonenden. Primagaz factureert altijd op basis van de geleverde hoeveelheid propaangas.

 
 

De levertermijn van uw nieuwe propaangastank is afhankelijk van de looptijd van het contract bij uw huidige leverancier. Enkele dagen na de ondertekening van uw nieuwe contract bij Primagaz, nemen we contact met u op om een afspraak in te plannen voor de levering en plaatsing van uw nieuwe gastank. Indien u contractvrij bent, hanteert Primagaz een gemiddelde levertermijn van 14 dagen.

Om te voorkomen dat uw gastank ‘droog’ komt te staan, kunt u gebruik maken van het geautomatiseerde meetsysteem van Primagaz. Dit systeem wordt op de gastank geplaatst en zorgt door middel van GPRS-technologie dat de inhoud van de propaangastank bij Primagaz bekend is. Op die manier hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Primagaz zorgt altijd voor een tijdige levering van propaangas.

De huurprijs van telemetrie is € 60 per jaar en kan aangevraagd worden via onze Customer Service op het nummer 0800 0137. Lees hier meer over de verschillende manieren om uw gasvoorraad te beheren

 
 

Afhankelijk van de grootte van de propaangastank en de toepassing wordt de tank na 12 jaar vervangen door een volledig gereviseerd exemplaar.

Is uw gastank toe aan vervanging? Dan hoeft u niets te doen. Primagaz informeert u hier van tevoren over. Het omruilen gebeurt over het algemeen op één dag. Primagaz zorgt ervoor dat de inhoud van de huidige propaantank overgezet wordt naar de nieuwe gastank. Het verwarmingssysteem wordt zo snel mogelijk weer ingeschakeld. Om de ruil zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, komt onze tankwagen dezelfde dag nog langs om de nieuwe tank verder af te vullen.

Bij een volume tot 13 m3 wordt de tank iedere 2 jaar grondig geïnspecteerd door de chauffeur of een inspecteur. Voor tanks groter dan 13 m3 is dit zelfs ieder jaar. Naast de veiligheid let de inspecteur/chauffeur ook op zaken als de plaatsing en bereikbaarheid van de tank. Als onze inspecteur/chauffeur gebreken ontdekt aan uw eigen leidingen of installaties, zal hij dit ook melden.

Voor Primagaz houdt veiligheid namelijk niet op bij onze eigen gastanks. In het 6de jaar wordt er een periodieke inspectie uitgevoerd op de propaangastank. Naast de controle op de veerveiligheid worden aan de hand van een inspectieformulier ook zaken als de ligging van de tank, uiterlijke schade en lekkages e.d. gecontroleerd. Als de monteur gebreken ontdekt zal hij dit terugkoppelen aan Primagaz en wij zorgen ervoor dat de gebreken worden opgelost.

Nadat alles in orde is bevonden, wordt de propaangastank door een aangewezen keuringsinstantie (AKI) beoordeeld. Nadat deze inspecteur ook de tank heeft geïnspecteerd, wordt er een rapport keuring gebruiksfase afgegeven. Deze wordt naderhand verstuurd naar de gebruiker. De tank mag hierna nog 6 jaar blijven staan.

In het logboek vindt u de belangrijkste informatie over Primagaz, propaangas en alles wat met het gebruik van propaan en uw propaangastank te maken heeft. Het is belangrijk dat u deze documenten eenmalig goed doorneemt en altijd binnenshuis op een makkelijk bereikbare plaats bewaart. De aanwezigheid van het logboek is wettelijk verplicht. Het logboek van Primagaz is heel compleet. Het enige wat u nog hoeft te doen is alle toekomstige documentatie zoals afschriften en keuringsrapporten toevoegen aan het logboek.

 
 

Hier vindt u de belangrijkste veiligheidsvoorschriften t.a.v. de opslag en het gebruik van een propaangasinstallatie. Primagaz adviseert u nadrukkelijk kennis te nemen van alle voorschriften (deze staan in de installatiemap) en deze te allen tijde op te volgen. Dit voor uw eigen veiligheid.

 • Maak u vertrouwd met de uitvoering, uitrustingsdelen en toebehoren van de propaangastank. Mocht u vragen hebben, dan kan u altijd contact opnemen met Primagaz op telefoonnummer 0800-0137.
 • Laat in geen geval kinderen of ondeskundigen toe tot de propaangastank.
 • Identificatielabels, de conformiteitplaat en de stempelplaat mogen niet worden verwijderd, gewijzigd of beschadigd.
 • Bij het vermoeden van een lekkage dient u verdachte delen van de propaangastank met zeepwater te controleren (NOOIT met vuur!): het ontstaan van zeepbellen, markeert een lekkage.
 
 

Indien uw reservoir op een geïsoleerde locatie is geplaatst, is er niet direct kans op schade bij blikseminslag. Omdat de stalen reservoirwand fungeert als 'kooi van Faraday', zal een inslag geen gevolg hebben voor een gevuld reservoir indien de wanddikte voldoet aan de voorschriften in NEN-EN-IEC 62305.

Alleen wanneer er een metallisch contact is tussen reservoir en objecten (bijvoorbeeld uw CV-toestel) kan een inslag tot schade leiden en kan een bliksembeveiliging wenselijk zijn. Metallisch contact is bijvoorbeeld mogelijk door gebruik van stalen leidingen.

Om het metallisch contact te doorbreken hanteert Primagaz standaard een overgangskoppeling naar HDPE waardoor er geen sprake is van metallisch contact tussen tank en CV-toestel. Door deze maatregel toe te passen, is aarding niet verplicht.

Bij technische problemen kunt u Primagaz het beste telefonisch contacteren. Op die manier kunnen we u zo snel mogelijk verder helpen. U belt hiervoor naar 0800 0137.

Wij betreuren het verlies van iedere klant. Mogen wij u vragen om ons de reden van uw vertrek te laten weten? Wij willen graag alles in het werk stellen om u als klant tevreden te houden.

Als u toch zeker bent van uw besluit, kunt u een mail sturen naar info@primagaz.nl of een aangetekende brief sturen om uw contract te beëindigen. Vermeld hierbij zeker uw unieke klantnummer en leveringsadres. U kunt deze brief richten aan:

Primagaz Nederland B.V.

Postbus 305

7400 AH Deventer

 
 

Primagaz contacteert u 3 maanden voor de einddatum van uw contract. Op die manier zorgen we ervoor dat u het komende jaar weer van de beste prijs kunt profiteren.

 
 

Nee, als de plaats waar de tank moet worden geplaatst bereikbaar is zonder dat u thuis bent, is dat helemaal prima. Primagaz plaatst de tank zorgvuldig!

Als de tankplaats echter niet bereikbaar is, bijvoorbeeld een afgesloten poort, dan dient u wel aanwezig te zijn om onze collega’s toegang te verlenen.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Primagaz vult enkel haar eigen propaangastanks omdat we enkel voor onze eigen tanks kunnen instaan voor de veiligheid en controle.

Per jaar betaalt u, naast de literprijs voor het gas, een vaste vergoeding voor de huur en voor het onderhoud van de tank. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze tanks garanderen. De prijs die u betaalt is afhankelijk van de grootte van de tank, het type installatie en de frequentie van het onderhoud (wettelijk bepaald).

 
 

U kunt op verschillende manieren gas bestellen voor uw propaantank. U kunt uw bestelling zeven dagen per week, 24/7 aan ons doorgeven via:

Daarnaast is er de mogelijkheid om ons telefonisch te bereiken tijdens de kantooruren op het telefoonnummer: 0800 0137.

 
 

Uw klantennummer is een uniek nummer en begint altijd met 'CU' gevolgd door 7 cijfers (bijvoorbeeld CU0123456).

Primagaz levert en installeert alleen de gastank. Onze gasadviseurs kunnen u een installateur uit uw buurt aanbevelen voor de installatie van de CV-ketel. Lees hier meer over de service waar u op kunt rekenen als Primagaz-klant

 
 

Ja, Primagaz blijft eigenaar van de propaangastank. Daarom mag deze enkel door Primagaz gevuld worden. Dit geldt trouwens niet alleen voor Primagaz. Andere aanbieders hanteren dezelfde werkwijze.

Uw installateur vervangt uw stookolieketel door een gasketel die geschikt is voor propaan. Vervolgens zorgt Primagaz voor de installatie van de buitentank en de levering van gas.

Heeft u hier nog vragen over of bent u op zoek naar een geschikte installateur? Onze Customer Service (0800 0137) helpt u graag verder.

 
 

Het aantal leveringen hangt af van uw verbruik en van de manier van vullen die u kiest. Er zijn 2 opties:

 • U controleert zelf de inhoud van uw tank via de inhoudsmeter op uw gastank. Indien het volume lager is dan 20% neemt u contact op met Primagaz voor een bestelling of bestelt u zelf online via MijnPrimagaz.
 • Indien u voor het geautomatiseerde meetsysteem kiest, controleert het systeem automatisch het niveau van uw propaangastank en stuurt het een signaal naar Primagaz wanneer de inhoud van uw tank lager is dan 20%. Primagaz doet de rest en zorgt vervolgens voor de levering. U bent hierdoor vrij van alle zorgen.
 
 

Ja hoor! Naast gasflessen voor recreatief gebruik, levert Primagaz ook propaangastanks voor particulieren en bedrijven

 
 
 
 

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat de propaangastank nog in de originele staat verkeert. De chauffeur doet bij iedere vulling een controle op gasdichtheid van de tank.

Mochten er toch problemen zijn dan kunt u Primagaz bellen (0800 0137) en vragen naar de Technische Dienst. Zij helpen u graag verder.

Wanneer u aan de landelijke richtlijnen voldoet is een vergunning, voor het plaatsen van een propaangastank met een inhoud tot 13.000 liter, geen vereiste. Sommige gemeentes hebben echter afwijkende richtlijnen, u doet er verstandig aan hiernaar te informeren. U dient altijd melding te maken van een plaatsing bij uw gemeente.

Primagaz kan u hierin zeker begeleiden. Neem hiervoor contact op met onze Customer Service op 0800 0137. Zij helpen u graag verder.

 
 
 
 

De installatie en installatiekosten zijn afhankelijk van:

 • grootte van de propaangastank
 • de afstand tussen gastank en afnameapparatuur
 • het aantal afnamepunten
 • de capaciteit van de afnameapparatuur

Elke installatie is dus anders. Daarom is het belangrijk dat een van onze specialisten de locatie kan bekijken en uw behoeften kan bepalen. Hij/zij zal u ter plekke alle informatie geven die u wenst.

U kunt een afspraak maken met een van onze specialisten via onze Customer Service

 
 

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

 • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
 • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).