Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gastanks - klant worden
Vind een antwoord op uw vraag:

Propaan heeft heel veel voordelen:

 • Een van de grootste voordelen van LPG/propaan is de veelzijdigheid en transporteerbaarheid ervan.
 • Propaan kan voor uiteenlopende commerciële en huishoudelijke toepassingen worden gebruikt zoals verwarming, warm water, koken, verlichting, stroomopwekking en industriële verwarming.
 • Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen: van navulbare gasflessen tot gastanks.
 • Propaan is beschikbaar in de meest afgelegen gebieden, waardoor ze het leven van miljoenen Europese burgers verbetert en energieoplossingen biedt voor regionale ontwikkeling.
 • Propaan is ook een ideale energiebron die steeds vaker in combinatie met andere hernieuwbare brandstoffen gebruikt wordt.
 • Het is tevens een belangrijk alternatief voor chemicaliën in verschillende agrarische toepassingen, zoals de reiniging van veestallen of onkruidbestrijding.
 • Op het vlak van CO2-uitstoot is LPG/propaan een van de meest schone brandstoffen op de markt. LPG/propaan produceert bij huishoudelijk en industrieel gebruik gemiddeld 15% minder CO2 per kilowattuur dan aardolie, 50% minder dan steenkool en beduidend minder dan de gemiddelde Europese elektriciteit via het net.
 
 

Het enige wat u moet doen is een opzegbrief schrijven naar uw huidige leverancier. We raden u aan deze brief aangetekend te versturen.

U kunt ook gebruikmaken van de overstapservice van Primagaz. Primagaz neemt dan contact op met uw oude leverancier en zorgt voor een correcte afhandeling.

Lees meer over het overstappen naar een andere leverancier als particulier of als bedrijf

 
 

Propaangas is een perfect alternatief voor aardgas. Wat betreft de voordelen lijkt propaangas immers heel sterk op aardgas. Net zoals aardgas is ook propaangas een erg veelzijdige energiebron. Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van warm water of om het koken van uw dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal.

Daarnaast kunt u propaangas ook perfect gebruiken voor verschillende toestellen, zoals bijverwarming met een gezellig gaskacheltje, zodat u lekker knus de koude winterdagen kunt doorkomen.

Heeft u een gastoestel, maar weet u niet goed welk propaangas u hiervoor het beste gebruikt? Raadpleeg dan onze handige tool en ontdek de geschikte fles voor uw gastoestel.

 
 

Om een actueel inzicht te krijgen van welke wet- en regelgeving van toepassing is voor uw propaantank, kan u gebruikmaken van de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM) van de rijksoverheid. Met de AIM kan u:

 • Checken of een vergunning of melding nodig is
 • Inzicht krijgen in milieuregels en maatregelen.
 • Online een melding Activiteitenbesluit indiene.

Het indienen van een melding Activiteitenbesluit is voldoende wanneer:

 • Het gaat om maximaal twee tanks.
 • De tanks elk een inhoud hebben van maximaal 13 m3.
 • Propaan alleen als gas wordt onttrokken (behalve bij leegmaken voor verplaatsen).

Voor alle andere situaties geldt een vergunningplicht. Deze dient aangevraagd te worden via het Omgevingsloket Online (OLO).

Dit heeft te maken met het wisselen van uw propaangastank, want niet elke gastank heeft dezelfde aansluiting. Primagaz vindt het belangrijk dat de tankomruiling steeds probleemloos verloopt. Door ons tijdig te informeren, kunnen wij hiervoor zorgen en vermijden we verrassingen ter plekke.

 
 

Indien u als particulier of als bedrijf gebruik maakt van de overstapservice van Primagaz, waarschuwt Primagaz uw huidige propaangasleverancier dat de gastank opgehaald moet worden. Primagaz koppelt de huidige gastank los en plaatst de nieuwe tank van Primagaz.

Uw huidige leverancier is verantwoordelijk voor het ophalen en afvoeren van de ‘oude’ tank. Primagaz zorgt dat de ‘oude tank’ op minimaal vijf meter (wettelijke minimum afstand) van de nieuw geplaatste Primagaz-tank komt te staan, totdat uw huidige leverancier de oude tank komt ophalen.

Als u geen gebruik wenst te maken van de overstapservice van Primagaz, bent u zelf verantwoordelijk voor het contact met uw huidige leverancier, opdat deze de oude propaangastank komt ophalen.

 
 

Primagaz adviseert om het aanwezige propaangas in uw huidige gastank zoveel mogelijk te gebruiken. Hoe lager de gasinhoud van de huidige tank is, hoe makkelijker de tankwissel zal verlopen.

Propaangas dat bij de tankwissel nog in de huidige tank zit, gaat verloren. Primagaz zorgt altijd voor een veilige afkoppeling van uw huidige tank, ongeacht de hoeveelheid resterend propaangas. Lees hier meer over de service die u van ons kunt verwachten als u overstapt naar Primagaz als particulier of als bedrijf

 
 
 
 

U hoeft geen meterstanden door te geven, tenzij u gebruik maakt van een gasmeter. Een gasmeter wordt gebruikt in het geval dat u een bulktank deelt met een aantal omwonenden. Primagaz factureert altijd op basis van de geleverde hoeveelheid propaangas.

 
 

De levertermijn van uw nieuwe propaangastank is afhankelijk van de looptijd van het contract bij uw huidige leverancier. Enkele dagen na de ondertekening van uw nieuwe contract bij Primagaz, nemen we contact met u op om een afspraak in te plannen voor de levering en plaatsing van uw nieuwe gastank. Indien u contractvrij bent, hanteert Primagaz een gemiddelde levertermijn van 14 dagen.

Afhankelijk van de grootte van de propaangastank en de toepassing wordt de tank na 12 jaar vervangen door een volledig gereviseerd exemplaar.

Is uw gastank toe aan vervanging? Dan hoeft u niets te doen. Primagaz informeert u hier van tevoren over. Het omruilen gebeurt over het algemeen op één dag. Primagaz zorgt ervoor dat de inhoud van de huidige propaantank overgezet wordt naar de nieuwe gastank. Het verwarmingssysteem wordt zo snel mogelijk weer ingeschakeld. Om de ruil zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, komt onze tankwagen dezelfde dag nog langs om de nieuwe tank verder af te vullen.

In het logboek vindt u de belangrijkste informatie over Primagaz, propaangas en alles wat met het gebruik van propaan en uw propaangastank te maken heeft. Het is belangrijk dat u deze documenten eenmalig goed doorneemt en altijd binnenshuis op een makkelijk bereikbare plaats bewaart. De aanwezigheid van het logboek is wettelijk verplicht. Het logboek van Primagaz is heel compleet. Het enige wat u nog hoeft te doen is alle toekomstige documentatie zoals afschriften en keuringsrapporten toevoegen aan het logboek.

 
 

Nee, als de plaats waar de tank moet worden geplaatst bereikbaar is zonder dat u thuis bent, is dat helemaal prima. Primagaz plaatst de tank zorgvuldig!

Als de tankplaats echter niet bereikbaar is, bijvoorbeeld een afgesloten poort, dan dient u wel aanwezig te zijn om onze collega’s toegang te verlenen.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Primagaz vult enkel haar eigen propaangastanks omdat we enkel voor onze eigen tanks kunnen instaan voor de veiligheid en controle.

Per jaar betaalt u, naast de literprijs voor het gas, een vaste vergoeding voor de huur en voor het onderhoud van de tank. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze tanks garanderen. De prijs die u betaalt is afhankelijk van de grootte van de tank, het type installatie en de frequentie van het onderhoud (wettelijk bepaald).

 
 

Uw klantennummer is een uniek nummer en begint altijd met 'CU' gevolgd door 7 cijfers (bijvoorbeeld CU0123456).

Ja, Primagaz blijft eigenaar van de propaangastank. Daarom mag deze enkel door Primagaz gevuld worden. Dit geldt trouwens niet alleen voor Primagaz. Andere aanbieders hanteren dezelfde werkwijze.

Uw installateur vervangt uw stookolieketel door een gasketel die geschikt is voor propaan. Vervolgens zorgt Primagaz voor de installatie van de buitentank en de levering van gas.

Heeft u hier nog vragen over of bent u op zoek naar een geschikte installateur? Onze Customer Service (0800 0137) helpt u graag verder.

 
 

De installatie en installatiekosten zijn afhankelijk van:

 • grootte van de propaangastank
 • de afstand tussen gastank en afnameapparatuur
 • het aantal afnamepunten
 • de capaciteit van de afnameapparatuur

Elke installatie is dus anders. Daarom is het belangrijk dat een van onze specialisten de locatie kan bekijken en uw behoeften kan bepalen. Hij/zij zal u ter plekke alle informatie geven die u wenst.

U kunt een afspraak maken met een van onze specialisten via onze Customer Service

 
 

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

 • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
 • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).