Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Propaan en butaan - prijs
Vind een antwoord op uw vraag:

Bij Primagaz heeft u de keuze tussen een vaste of een variabele propaangasprijs.

Bij een vaste prijs betaalt u altijd hetzelfde bedrag per liter, ongeacht wanneer u bestelt. U vermijdt hiermee het risico op prijsschommelingen en u kunt, op basis van uw verbruik, de kosten op voorhand inschatten.

Bij een variabele prijs betaalt u de weekprijs die geldt op het moment van bestellen. Uw prijs volgt nauwgezet de aankoopmarkt, maar kan hierdoor schommelen.

Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Ons telefoonnummer is: 0800-0137.

 
 

Over propaangas worden accijns en voorraadheffing geheven. Deze accijns en voorraadheffing zijn wettelijke toeslagen van de overheid op specifieke producten, zoals energie. Omdat deze accijnzen door de overheid worden bepaald, verschillen ze per land. De accijnzen in Duitsland en België zijn bijvoorbeeld fors lager dan die in Nederland. Ook de inkoopprijs van propaangas kan per land verschillen. Hierdoor is het niet mogelijk de Nederlandse propaangasprijs te vergelijken met de prijs in onze buurlanden.

Lees hier meer over de verschillende factoren die invloed hebben op de gasprijs

 
 

Het inkoopbeleid van elke propaanleverancier is anders. De prijsontwikkeling is afhankelijk van waar het gas wordt ingekocht. Dit kan voor elke partij anders zijn. Daarom is er niet 1 prijsontwikkeling die voor iedereen geldt. Primagaz is een dochteronderneming van SHV Energy. De centrale inkoopafdeling van SHV Energy koopt voor alle Europese vestigingen gas in op verschillende markten en bij verschillende leveranciers. Voor de Benelux wordt het gas bijvoorbeeld gekocht bij de raffinaderijen van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Dit maakt het mogelijk om scherp in te kopen.

Daarnaast heeft SHV Energy een grote eigen opslaglocatie, waardoor het ook mogelijk is om propaangas in te kopen via de wereldwijde propaanmarkt. De meeste leveranciers hebben alleen de mogelijkheid om via de raffinaderijen in te kopen. Bijkomend voordeel is dat Primagaz hierdoor altijd propaangas op voorraad heeft waar u als Primagaz-klant ten allen tijd gebruik van kunt maken.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

 
 

In sommige gevallen kan de bestelprijs afwijken van de leverprijs. Dit komt doordat we werken met een weekprijs die telkens op maandag wordt aangepast. Indien uw levering in dezelfde week plaatsvindt, is uw gefactureerde prijs gelijk aan de bestelde prijs. Indien uw levering later plaatsvindt, kan er een prijswijziging plaatsvinden. 

 
 

Het is mogelijk dat u en uw buren niet dezelfde prijs betalen. In de berekening van uw persoonlijke gasprijs wordt rekening gehouden met:

  • contractduur
  • type tarief (bijvoorbeeld vast of variabel)
  • volume dat u jaarlijks afneemt
  • volume per levering
  • moment waarop het contract werd afgesloten
  • extra diensten (zoals een geautomatiseerd meetsysteem)

Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op (0800-0137).

 
 

Per jaar betaat u een vaste vergoeding voor de huur en voor het onderhoud van de tank. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van onze tanks garanderen, door middel van keuringen en eventuele ruilingen van de tanks. De prijs die u betaalt, is afhankelijk van de grootte van de tank, het type installatie en de frequentie van het onderhoud (wettelijk bepaald).

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas (LPG), ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas. Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie.

De inkoopprijs van propaangas verandert voortdurend omdat er, net als bij olie, de hele dag door gehandeld wordt in propaan. Bovendien is de ontwikkeling van de propaanprijs afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ontwikkelingen in vraag, aanbod, speculaties van handelaren en de wisselkoers van euro/dollar.

Volg de ontwikkelingen van de inkoopprijs van propaangas hier.

Het prijsverschil tussen 2 data berekent u zo: koers van de laatste datum MINUS koers van de oudste datum. Voorbeeld:

  • Het koersverschil tussen 24 april 2017 en 2 januari 2017: -4,11 – 0 = € -4,11
  • Het koersverschil tussen 13 maart 2017 en 16 januari 2017: 2,78 – 1,74 = € 1,04

Note: deze prijsontwikkeling geldt niet voor klanten met een vaste prijs, klanten die aangesloten zijn bij de Xandrion-inkooporganisatie of klanten met een individuele prijsafspraak.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op (0800-0137).