Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en zal voor u klaar staan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Veiligheid - gaslek of gasgeur
Vind een antwoord op uw vraag

Zoek met zeepwater naar het lek. Neem na vaststelling onmiddellijk contact op met Primagaz (0800-0137) en stem voor het herstellen van de lekkage af met een daartoe gekwalificeerde partij.

NB: Bij grote afname van gas kan er ijsvorming ontstaan over een groter oppervlak aan de onder- en zijkanten van de propaangastank. Dit kan geen kwaad en duidt ook niet op een lekkage.

 
 

Ja. Propaangas is al brandbaar en explosief bij een verhouding vanaf 2% propaangas en 98% lucht.

Daarnaast is propaangas zwaarder dan lucht (ongeveer 1,5 keer zo zwaar), na vrijkomst zakt het dus naar beneden. Propaan mag daarom nooit in de buurt van een kelder, straatkolk (put) of andere lager gelegen ruimten worden opgeslagen. In deze ruimten kan bij lekkage het gas zich ophopen en een brandbaar en explosief mengsel vormen.

 
 

Sluit alle afsluiters die dampafname mogelijk maken, neem contact op met Primagaz en volg eventuele instructies op. U kan onze Customer Service afdeling bereiken op 0800-0137.

 
 

Indien uw reservoir op een geïsoleerde locatie is geplaatst, is er niet direct kans op schade bij blikseminslag. De stalen reservoirwand fungeert namelijk als 'kooi van Faraday', hierdoor zal een inslag geen gevolg hebben voor een gevuld reservoir, indien de wanddikte voldoet aan de voorschriften in NEN-EN-IEC 62305.

Alleen wanneer er een metallisch contact is tussen het reservoir en objecten (bijvoorbeeld een CV-toestel), dan kan er bij blikseminslag schade ontstaan en is een bliksembeveiliging wenselijk. Metallisch contact is bijvoorbeeld mogelijk door gebruik van stalen leidingen.

Om het metallisch contact te doorbreken hanteert Primagaz standaard een overgangskoppeling naar HDPE waardoor er geen sprake is van metallisch contact tussen de tank en het CV-toestel. Door deze maatregel toe te passen, is aarding niet verplicht.

Jazeker, bij noodgevallen kunt u ons bereiken op: 0800-0137. Wij helpen u zo snel mogelijk verder.